Festivalin iptaline ilişkin görüş almak için halkın arasına karıştık.
Hasan Kaplan- Esnaf
Her şey Vali Bey ya da devlet değil ki? Tunceli’nin ileri gelenleri, zenginler, iş adamları sponsor olabilirler. Bu festivali isteyen esnafların da elini taşın altına koyup parasal katkıda bulunmaları gerekiyor. Gelenek devam ettirilmeli. Bence sürekli beklenti içinde olmak doğru bir düşünce şekli değil. Lafta değil icraatta sahip çıkmak gerek.
Songül Taşbilek- Esnaf
İlk ve son festival arasında çok fazla fark var. İlk yıllarda yapılan festivallere sevilen, halkın sevdiği sanatçılar geliyordu. Ve toplumun katılımı çok fazlaydı. Son yıllarda içeriği çok değişti. Resmen koca bir yılın stresini yurtdışından ya da il dışından gelen insanlarla beraber orada atıyorduk. Çalışan, dışarı pek çıkamayan insanlar gelip festivalde güzel bir şekilde eğleniyordu. Sonraki yıllarda festivalin içeriği Tunceli kültüründen koptu. Yani; organizasyonun devamı iyi gelemedi. O yüzden ben çok üzülmedim açıkçası.
Düzgün Duman- Esnaf
Eğer iptal edilmeseydi esnaf için iyi olacaktı. Herkesin paraya ihtiyacı var. Ama dürüst olmak gerekirse, ben güvenlik nedeniyle çok korkuyordum. Mesela, benim çocuklarım gidince ben tedirgin oluyordum. Hatta festivale gitmelerini istemiyordum. Son yıllarda artık ne Tunceli’nin ne de Türkiye’nin tadı-tuzu kalmadı. Bunun herkes farkında.
Soyadını vermek istemeyen bir işletmeci olan Deniz D.
İnsanlarda duyarlılık yok. Gece bitince her yer çöp doluyordu. Bildiğin doğa katliamı yapılıyordu. Zaten eskisi gibi Tunceli’ye gelen yok. Nedeni ise burası hakkında çıkan kötü dedikodular. İnsanlar gelip ailesini görüyor ya da ziyaret yerlerine gidip kurban kesiyor, iki gün sonra geldiği yere geri dönüyorlar. Ben olsam ben de öyle yapardım.