Manşet 16.2.2017 08:42:41 1419 defa okundu

Karatay diyette çığır açtı

Karatay, sebze-meyve-su yerine, yedikçe yediren tavsiyeler sıraladı: Kırmızı et yiyin, kilo verin. Hem çiğ hem içli köfteyi bol bol tüketin. Sakatat D vitamini deposudur, sık sık alın. Diyetlerde bile lahmacun yiyin. Gut’un nedeni şekerdir, kaçının!

Aykırı çıkışlarıyla gündem yaratan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez herkese kırmızı et tüketmelerini tavsiye etti. Doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinlerinin kilo vermeyi başlattığını ve dinç kalmayı sağladığını söyleyen Prof. Dr. Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu belirtti. Izgarada sade olarak pişirilen veya yemeklerde kullanılan kuzu etinin evde yapılan kıymalı köftenin sağlıklı pişirilmesi durumunda kanserojen olmadığını anlatan Prof. Dr. Karatay, "Etler yandığında karbonlar meydana gelir. Zararlı ve kanserojen olan da budur zaten. Fakat insanımız da gidip o yanığı tüketmeyi sever. Yanlış burada başlıyor. Yanmış et, köfte kanser demektir" dedi.

D VİTAMİNİ DEPOSU
Prof. Dr. Canan Karatay, bol protein içeren sakatatlarına fiyatlarının düşük olmasından dolayı tercih edilebileceğini ifade etti. Bir çok kişinin kolesterol endişesi ile mesafeli yaklaştığı sakatatların D vitamini acısından zengin olduğunu anlatan Prof. Dr. Karatay, "Demir bakımından da zengindirler. Özellikle karaciğer ve yürek çok fazla D vitamini içerir. Serbest dolaşan bütün hayvanlarda Omega-3 bulunur. Yani kuzunun böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri ve yüreği gibi sakatatlar rahatlıkla yenebilir" diye konuştu. Türkiye'de en lezzetli yiyecekler arasında bulunan, doğallığını kaybetmemiş kırmızı et çeşitlerinden birinin pastırma olduğunu, salam, sucuk, sosis gibi işlem görmüş şarküteri etlerin fazla miktarda nitrat içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Karatay, şu tavsiyelerde bulundu:

LAHMACUN YİYİN
- Salam, sosis, sucuk gibi işlem görmüş şarküteri etleri fazla miktarda nitrat içerir. Kızartılarak tüketilen bu etler, kanser yapar.

- Lahmacun yenebilir. Kilo vermek isteyenler bile az miktarda lahmacun yiyebilir. İnce hamuru karbonhidrat, kıyması protein, soğanı, maydanozu ve domatesi ise sebzedir. Lahmacun dengeli ve sağlıklı bir besin kaynağıdır.

- Doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinleri kilo vermeyi başlatır ve dinç kalmayı sağlar. Elâzığ usulü bulgurlu çiğ köfte de sağlıklı ve lezzetli bir et yemeğidir.

- Çiğ köftenin sağlıklı olmasının sebebi, işlenmemiş olması ve baharatlarla ince bulgurla yoğrulmuş olmasıdır. Elâzığ’ın içli köftesi de son derece sağlıklıdır. Dışı bulgurdur içinde de ceviz, ceviz yağı, soğan ve et bulunur. Yani salam ve sosis masum değilken tüketiyoruz, saydıklarımı tüketmiyoruz. İşte burada çok yanlış yapıyoruz.

GUT'UN SEBEBİ ŞEKERDİR
Kırmızı etin kandaki ürik asidi yükseltmediğini, gut hastalığına yol açmadığını söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, şöyle konuştu: "Gut hastalığının nedeni etli yiyecekler değil, şeker gibi aşırı miktarda tüketilen karbonhidratlardır. Yapılan bir araştırma, karbonhidrat ağırlıklı bir yemekten sonra kalp krizi geçirenlerin, yağlı yemeklerden sonra kalp krizi geçirenlere oranla yüzde 75 daha fazla olduğunu gösteriyor. Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlı yemekler, aşırı miktarda kan şekerini yükselterek insülin hormonunu da aniden yükseltiyor. Şeker ve insülin yüksekliği, karaciğeri yağlandırır ve insülin direncini başlatır. Şeker hastalığı da açlık kan şekerimiz normal dahi olsa bir insülin direnci hastalığıdır. Sağlığınıza dikkat etmek istiyorsanız sağlıklı, katkısız kırmızı et yiyebilirsiniz."

 

Yorumlar

Ad-Soyad
E-Mail
Yorum
Tüm Yorumlar
Tüm Yorumlar


SİZİ TANITALIM

Bilgilerinizi girerek, Dersimli Esnaf ağına dahil olabilirsiniz!

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

BURAYA TIKLAYINIZ

DERSİMLİ ESNAFLARIMIZ

Burçlar

Günlük falınızı Okuyun

Astroloji.org 'un desteğiyle

NÖBETÇİ ECZANE

HAVA DURUMU

ZİYARETÇİ İSTATİSTİKLERİ

 Bugün : 83
 Dün : 14744
 Toplam : 20983745
 Ip No : 54.80.60.91