Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan Tunceli, kuzey ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Irmağı, doğuda Bingöl Dağları ile Peri Suyu, güneyde Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Türkiye’nin en az nüfusa sahip illerinden olan Tunceli Kalkolitik Çağ’a kadar uzanan tarihi geçmişi sayesinde, çağlar boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi ve turistik yerleri ile gönülleri fetheden Tunceli’nin gezilecek yerlerini tanıyalım…
Dereova Şelalesi - Nazımiye
Gelin Pınarı olarak da bilinen şelale, il merkezine 46 kilometre, Nazimiye ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta, Dereova Köyü'ndedir. 20 metre yükseklikten 3 kaynaktan yaygın bir şekilde dökülen sular, Pülümür Çayı'nın kollarından biri olan ve çok derin bir vadide akan dereye karışmaktadır. Şelale hem çevresine serinlik katmakta, hem de yaz ve kış aylarında çok etkileyici ve farklı bir manzara sunmaktadır. Kışın şelale sularından oluşan sarkıt ve dikitler, bir buzul tabakası meydana getirmektedir.
Şelalenin çevresi çok dik eğimli olup bodur meşe ormanları ile kaplıdır. Şelale ve çevresi doğal nitelikleriyle piknik, doğa yürüyüşü gibi günübirlik etkinlikler için önemli bir potansiyel taşımakla birlikte, yakın çevresinde turizme ve rekreasyona yönelik başka kaynakların olmaması, Dereova Şelalesi'nin turizm amaçlı olarak kullanımını kısıtlamaktadır.