Anasayfa Video Galeri Detay Bu video 177 kez görütülendi.
 

Çemişgezek'te Gezilecek Yerler: Tarih....Doğa....Kültür

İşte mutlaka görülmesi gereken yerlerden  bazıları... HABEER-VİDEO: KORAY KOLA/ÇEMİŞGEZEK *** Uzun Hasan Türbesi Tunceli, çoğu insana uzak bir şehir olsa da tarihi mekânlarıyla gezilecek yerler arasında mutlaka olmalıdır. Eğer Tunceli’ye gelme planları yapıyorsanız, sizlere Uzun Hasan Türbesi’ni gezmenizi tavsiye ederiz. Uzun Hasan Türbesi, Çemişgezek ilçesinde bulunmaktadır. İlçenin hemen girişinde yer alan bir kayanın üzerinde yer alır. Ulaşım açısından kolay bir noktadadır ve stabilize bir yola sahiptir. Türbede yatan kişinin Akkoyunlu Uzun Hasan olduğu söylenmiş olsa da, burada yatan kişi farklıdır. Kitabesindeki bilgiye göre, türbe iki kişiye aittir fakat tek sandukadır. Türbenin mimarisi sekizgen olup, yapımında kesme taş kullanıldığı görülmektedir. Ferruh Şad Bey Türbesi Tunceli’nin mistik mekânları arasındaki Ferruh Şad Bey Türbesi, Çemişgezek ilçesine bağlı Ulukale Köyü sınırları içerisindedir. Kitabesindeki bilgiye göre, 1550-1551 yılları arasında yapılmış olan türbe, Emir Ferruh Şad Bey adına inşa edilmiştir. Türbe sekizgen bir mimariye sahip olup, yapımı sırasında kesme taş kullanılmıştır. Mimarisi Selçuklu türbe geleneğine oldukça uygundur.  İlçemizin tarihi camilerini,Tarihi yerlerini,tarihi mezarlarımızı gezdik... Çemişgezek’teki Evliyalar ve Tarihi Yerler, 1. Bayram Baba Türbesi ve Bahçesi, (Hacı Bayramı Veli Hazretlerinin talebesi, bilgileri mevcut). 2. Yelmaniye Camii (Çemişgezek ilçe merkezi Tepebaşı (Medrese) Mahallesi'nde, ilçeye hâkim bir tepede bulunan caminin Timur Han zamanında Emir Taceddin Yelman tarafından Hicri 800-809 (1398-1407) tarihleri arasında medrese olarak yaptırıldığı sanılmaktadır.) 3. Kale Süleymaniye Camii, muhtemelen XV. ya da XVI. yüzyıllarda inşa edilmiş, caminin mimari özellikleri Selçuklu tarzını yansıtmaktadır.  4. Hamidiye Medresesi Sultan II. Abdülhamit Han zamanında 1861-1862 yıllarında yapıldı. 5. Tağar Köprüsü,  h. 1222 ( 1807–1808) tarihinde Yusuf Ziya Paşa tarafından Ova köyleri ile bağlantıyı sağlamak amacı ile yaptırılmıştır.  6. Şeyh Müştak ve oğlu Abdülkâni Hazretleri 1403 yılında Anadolu ya gelen Horasan velilerindendir. (Bilgi sınırlı) 7. İn Delikleri (Derviş Hücreleri) Urartu dönemine ait olduğu bilinen tarihi mağaralar. 8. Uzun Hasan Türbesi (Akkoyunlu Uzun Hasan ile bir alakası yoktur. Çemişgezek’in yerel beylerine ait olma ihtimali yüksektir).  9. Hamamlar, 10. Baş çeşme  11. (Osman Bedrettin (İmam Efendi ) Hazretlerinin 15 yıl ikamet ettiği ev İmam Efendi Hazretlerinin Masumu Pak dedikleri çocuklarının Kabirleri. Bizi; Twitter'da: TunceliEMEK https://twitter.com/TunceliEMEK Instagram'da: tunceliemekgazetesi https://www.instagram.com/tunceliemek... Web sitemiz; https://www.tunceliemek.com.tr/ Facebook'ta:  Tunceli EMEK Gazetesi https://www.facebook.com/TunceliEMEK Lınkedın'da https://www.linkedin.com/in/tunceli-e...  adlı sayfalarımızdan takip edebilirsiniz
Ekleme Tarihi: 20.11.2023 - 18:45

Çemişgezek'te Gezilecek Yerler: Tarih....Doğa....Kültür

Tunceli’nin muhteşem doğal ve tarihi güzellikleri var. Biz de sizi bu tarihi ve doğal güzellikleri tanıtmaya devam ediyoruz. Bu nedenle sizler için Serkan Özer hocamın anlatımıyla kısa tarihi bilgiler derledik.

İşte mutlaka görülmesi gereken yerlerden  bazıları...
HABEER-VİDEO: KORAY KOLA/ÇEMİŞGEZEK
***
Uzun Hasan Türbesi
Tunceli, çoğu insana uzak bir şehir olsa da tarihi mekânlarıyla gezilecek yerler arasında mutlaka olmalıdır. Eğer Tunceli’ye gelme planları yapıyorsanız, sizlere Uzun Hasan Türbesi’ni gezmenizi tavsiye ederiz.
Uzun Hasan Türbesi, Çemişgezek ilçesinde bulunmaktadır. İlçenin hemen girişinde yer alan bir kayanın üzerinde yer alır. Ulaşım açısından kolay bir noktadadır ve stabilize bir yola sahiptir. Türbede yatan kişinin Akkoyunlu Uzun Hasan olduğu söylenmiş olsa da, burada yatan kişi farklıdır. Kitabesindeki bilgiye göre, türbe iki kişiye aittir fakat tek sandukadır. Türbenin mimarisi sekizgen olup, yapımında kesme taş kullanıldığı görülmektedir.

Ferruh Şad Bey Türbesi
Tunceli’nin mistik mekânları arasındaki Ferruh Şad Bey Türbesi, Çemişgezek ilçesine bağlı Ulukale Köyü sınırları içerisindedir. Kitabesindeki bilgiye göre, 1550-1551 yılları arasında yapılmış olan türbe, Emir Ferruh Şad Bey adına inşa edilmiştir.
Türbe sekizgen bir mimariye sahip olup, yapımı sırasında kesme taş kullanılmıştır. Mimarisi Selçuklu türbe geleneğine oldukça uygundur. 
İlçemizin tarihi camilerini,Tarihi yerlerini,tarihi mezarlarımızı gezdik...

Çemişgezek’teki Evliyalar ve Tarihi Yerler,

1. Bayram Baba Türbesi ve Bahçesi, (Hacı Bayramı Veli Hazretlerinin talebesi, bilgileri mevcut).
2. Yelmaniye Camii (Çemişgezek ilçe merkezi Tepebaşı (Medrese) Mahallesi'nde, ilçeye hâkim bir tepede bulunan caminin Timur Han zamanında Emir Taceddin Yelman tarafından Hicri 800-809 (1398-1407) tarihleri arasında medrese olarak yaptırıldığı sanılmaktadır.)
3. Kale Süleymaniye Camii, muhtemelen XV. ya da XVI. yüzyıllarda inşa edilmiş, caminin mimari özellikleri Selçuklu tarzını yansıtmaktadır. 
4. Hamidiye Medresesi Sultan II. Abdülhamit Han zamanında 1861-1862 yıllarında yapıldı.
5. Tağar Köprüsü,  h. 1222 ( 1807–1808) tarihinde Yusuf Ziya Paşa tarafından Ova köyleri ile bağlantıyı sağlamak amacı ile yaptırılmıştır. 
6. Şeyh Müştak ve oğlu Abdülkâni Hazretleri 1403 yılında Anadolu ya gelen Horasan velilerindendir. (Bilgi sınırlı)
7. İn Delikleri (Derviş Hücreleri) Urartu dönemine ait olduğu bilinen tarihi mağaralar.
8. Uzun Hasan Türbesi (Akkoyunlu Uzun Hasan ile bir alakası yoktur. Çemişgezek’in yerel beylerine ait olma ihtimali yüksektir). 
9. Hamamlar,
10. Baş çeşme 
11. (Osman Bedrettin (İmam Efendi ) Hazretlerinin 15 yıl ikamet ettiği ev İmam Efendi Hazretlerinin Masumu Pak dedikleri çocuklarının Kabirleri.

Bizi;
Twitter'da: TunceliEMEK
https://twitter.com/TunceliEMEK

Instagram'da: tunceliemekgazetesi
https://www.instagram.com/tunceliemek...

Web sitemiz; https://www.tunceliemek.com.tr/

Facebook'ta: 
Tunceli EMEK Gazetesi
https://www.facebook.com/TunceliEMEK

Lınkedın'da
https://www.linkedin.com/in/tunceli-e...  adlı sayfalarımızdan takip edebilirsiniz

Albüme ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tunceliemek.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.